Negatieve jeugdervaringen leiden tot trauma en ‘toxische stress’. Toxische stress verhindert een optimale hersenontwikkeling en heeft nadelige invloed op het hormoonsysteem en immuunsysteem, waardoor er in het latere leven een grotere kans op chronische ziekten is en grotere kant op psychische en emotionele problemen.
In the Adverse Childhood Experience Study (ACE Study), een grootschalig internationaal onderzoek onder ruim 17.000 personen van middelbare leeftijd in de sociale middenklasse), onderzochten Felitti e.a. het voorkomen van negatieve ervaringen in de kindertijd (ACE’s) en de relatie met psychische, lichamelijke en sociale problemen op volwassen leeftijd.
Als negatieve ervaringen noemden zij herhaalde lichamelijke en / of emotionele mishandeling, seksueel misbruik, disfunctionerende gezinssituaties. Zij constateerden dat de kans op psychiatrische, somatische en sociale problematiek rechtstreeks verband houdt met het aantal negatieve ervaringen in de kindertijd (zij noemen dat de ACE-score). Bijna 40% van de 17.000 personen scoorde twee of meer negatieve jeugdervaringen, een op de acht scoorde vier of meer negatieve jeugdervaringen.
Negatieve jeugdervaringen kunnen op veel verschillende manieren voorkomen. In de ACE study is er een onderscheid gemaakt tussen misbruik, verwaarlozing en disfunctionaliteit in het gezin.
Misbruik
- Fysiek misbruik.
- Emotioneel misbruik.
- Seksueel misbruik.
Verwaarlozing
- Fysieke verwaarlozing.
- Emotionele verwaarlozing.
Disfunctionele gezinssituatie
- Psychiatrische problemen van de opvoeder(s).
- Iemand in het gezin die door een criminele activiteit in de gevangenis terecht is gekomen.
- Gewelddadig gedrag van de moeder.
- Misbruik van alcohol of drugs.
- Scheiding van de ouders op jonge leeftijd.
De ACE study richtte zich vooral op de gezinssituatie, maar er zijn natuurlijk meer factoren die meespelen in nadelige jeugdervaringen zoals: rasisme, gepest worden, geweld op straat of oorlogssituaties.
Nadelige jeugdervaringen kunnen onder onze huid gaan zitten en onze fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden door toxische stress.
Mensen met een hoge ACE-score blijken een lagere stress-tolerantie te hebben. Dan kan ernstige of frequente blootstelling aan bepaalde soorten stress een ’toxisch’ effect hebben op het lichaam en de hersenen. De kans op psychische, somatische en sociale problematiek houdt rechtstreeks verband met het aantal negatieve ervaringen in de kindertijd (de ACE-score). Bijna 40% van het aantal deelnemers scoorde twee of meer negatieve jeugdervaringen, 12% scoorde vier of meer negatieve jeugdervaringen. De Nederlandse studies naar ACE’s onder volwassenen bevestigen deze uitkomst. Volwassenen met een depressie of verslaving aan alcohol blijken vaker vier of meer ACE’s te hebben meegemaakt dan volwassenen zonder fysieke of psychische gezondheidsklachten.
ACE test
Bereken hier zelf je ACE score.
Dit klinkt allemaal niet zo positief als je zelf een hogere ACE score hebt. Toch is er wat mij betreft goed nieuws. Het is extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en het is nooit te laat om een gelukkige jeugd te hebben.
Want het is mogelijk om op latere leeftijd:
- Nieuwe vaardigheden aan te leren om je kansen in de maatschappij te vergroten.
- Zelfvertrouwen op te bouwen.
- Een ondersteunend sociaal netwerk op te bouwen of uit te breiden.
- Je moreel te ontwikkelen om te kunnen onderscheiden wat behulpzaam gedrag is en wat ondermijnend gedrag is.
- Altruïsme te ontwikkelen en leren dat vrijgevigheid, zonder verwachtingen een directe weg naar geluk is.
- Te leren hoe je je eigen emoties op een efficiënte manier kunt reguleren.
- Te leren hoe je eigen beslissingen kunt nemen en daarmee het gevoel controle te krijgen in je leven.
Er is ondertussen veel onderzoeken gebleken dat wanneer mensen op latere leeftijd hun leeftijd veranderen en werken aan hun psychische gezondheid, dit een positief effect heeft op de fysieke gezondheid.
Traumatherapie kan een start zijn. Neem contact met mij op wat ik hierin voor je kan betekenen.