Jerome Stoel

Mijn naam is Jerome Stoel en ik heb een praktijk in lichaamsgerichte trauma therapie , voor mensen die willen herstellen van vroegkinderlijk trauma met vraagstukken die te maken hebben met traumatische gebeurtenissen (Shock trauma, PTSS, cPTSS en hechtingsproblemen en dissociatieve stoornissen, zoals DIS en AGDS).

Ik werk sinds 2003 zelfstandig als trainer en therapeut, zowel met groepen als met individuen. Ik heb vanaf 2003, 10 jaar gewerkt als NLP trainer en werk sinds 2013 als Mindfulness MBSR trainer en Somatic Experiencing Practitioner. Hiernaast begeleid ik vipassana stilte retraites.


Het is altijd mijn visie geweest dat trauma is op te lossen door het vanuit verschillende perspectieven te benaderen, psychologie, fysiologie en neurologie, relaties en spiritualiteit. Lichaam en geest zijn aan elkaar verbonden. Lichamelijke klachten kunnen voortkomen uit de geest en vise versa. Daarom werk ik met meerdere disciplines; Somatic Experiencing, Mindfulness, Neurofeedback, NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), PNEI (Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie) en Hechtingstheorie.

Ik geloof dat herstel van trauma pas plaatsvindt wanneer je je veilig en geborgen voelt, en dat veiligheid voorkomt uit mildheid, overzicht en transparantie. Ik geloof daarnaast ook dat herstel ook inspanning, commitment en moed van jou vraagt. Je kunt daarom een milde benadering van mij verwachten met een duidelijk kader, waarbinnen ik ook een moedige inzet van jou verwacht om je optimaal te ontwikkelen. In verbinding resoneer ik mee met jouw innerlijke beleving omdat ik geloof dat trauma-heling in de relatie gebeurt. Hier is het immers ook ontstaan, zeker bij vroegkinderlijk trauma.

Uiteraard vraagt het veel van mij als mens om dagelijks blootgesteld te worden aan het soms enorme lijden van de mensen met wie ik werk. Daarom zorg ik goed voor mijzelf en blijf ik mijn veerkracht ontwikkelen. Dit doe ik onder andere door zelf onafgebroken therapie te volgens en mij te laten toetsen tijdens regelmatige supervisie.

Tenslotte, en dit is voor mij heel belangrijk in mijn visie, zorg ik dat ik mijn eigen geest blijf zuiveren van onheilzame factoren (mentaal, emotioneel en energetisch) door mijn continue beoefening van vipassana inzicht meditatie. Naast mijn dagelijkse beoefening volg ik ook korte en lange stilte-retraites van vijf tot 60 dagen. Zie meer hierover onderaan deze pagina.


Supervisie

Ik volg supervisie bij de volgende bureau’s:

Vak-opleidingen

 • Master Psychotrauma VCT –  Opleiding in de behandeling van volwassenen met een voorgeschiedenis van Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering [VCT] en symptomen en klachten van Complexe Posttraumatische StressStoornis, Complexe Dissociatieve Stoornissen en van Hechtingsproblematiek. Deze opleiding leidt behandelaren op met de laatste kennis over en toepassingen voor deze problematiek zoals deze ook in de Top Referente Trauma Centra (TRTC) wordt gehanteerd. Ik heb deze opleiding bij het Centrum Late Effecten Vroegkinderlijke Traumatisering (CELEVT) gevolgd van 2020 – 2021.
 • Gecertificeerd Somatic Experiencing Practitioner – Deze 3-jarige opleiding in lichaamsgerichte traumabehandeling heb ik gevolgd bij Somatic Experiencing Nederland (tegenwoordig BodyMind Opleidingen) van 2016 – 2019.
 • HBO Psychosociale Basiskennis CPION – Deze wettelijk verplichte opleiding maken het mogelijk dat mijn sessies (deels) vergoed worden via het aanvullende pakket van de meeste ziektekostenverzekeraars.
 • Gecertificeerd Mindfulness MBSR trainer (cat. 1) – In de periode van 2013 – 2017 heb ik de volledige mindfulness MBSR / MBCT trainersopleiding doorlopen bij het Centrum voor Mindfulness. Dit geeft mij een categorie 1 lidmaatschap bij de beroepsvereniging VMBN waardoor mijn trainingen worden vergoed door verzekeraars lees meer over vergoedingen.
 • Gecertificeerd Neurofeedback therapeut – Neurofeedback traint de hersenen om beter te functioneren waardoor klachten en symptomen verminderen en soms zelfs verdwijnen. Deze opleiding heb ik bij Neurotherapie Centrum Hilversum gevolgd van 2008 – 2010. Sinds het afronden van de opleiding pas ik het toe in mijn praktijk. Ik heb de eerste twee jaar in opdracht van UWV ziektewet gewerkt. De mensen die ik zag waren mensen in de met ernstige mentaal/emotionele problemen, zoals burn out, trauma, depressie, angst, etc. Toen UWV zijn budgetten veranderde en dit soort interventies schrapte ben ik met dezelfde doelgroepen blijven werken in mijn praktijk.
 • Internationaal gecertificeerd NLP trainer – NLP is een methode die leidt tot inzicht en verandering met meer persoonlijke effectiviteit, flexibele communicatie en veranderingen in denken en doen. In Nederland heb ik de opleiding bij Linn, bij Arcturus in België en in Engeland bij Performance Partnership. Na mijn certificering ben ik van 2003 – 2013 eigenaar geweest van Mindfactory, een instituut in NLP opleidingen. Hierin leidde ik gemiddeld 6 groepen per jaar op tot NLP practitioner, master practitioner en postmaster practitioner.
 • Transpersoonlijk Coach en Counseler – Deze tweejarig opleiding heb ik in België gevolgd bij Arcturus. Hierna heb ik twee jaar geassisteerd en daarna nog een kopjaar gevolgd. Dit is een zeer brede verdiepingsopleiding postmaster NLP waarin ontwikkelingspsychologie, Spiral Dynamics en NLP centraal staan.
 • PNEI (Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie) – PNEI is de medische wetenschap die relaties onderzoekt en verbanden legt tussen o.a. brein, zenuwstelsel, immuunsysteem en hormonen. Ik heb deze opleiding gevolgd in 2011 bij Cell Care en pas deze kennis toe in mijn praktijk, voornamelijk in combinatie met neurofeedback therapie.
 • En vak-trainingen en workshops: Heart & Sexuality (BodyMind Opleidingen), EMDR, Bio-feedback (hartcoherentie), Systemisch werk (familie-opstellingen) als onderdeel van de TCC opleiding, Transactionele analyse, Hypnotherapie, Medische basiskennis, Quantum Psychologie, Emotioneel Lichaamswerk, etc.

Ervaring 

 • Jerome Stoel Trauma Therapie & Mindfulness (2003 – heden) – Als traumatherapeut begeleid ik mensen in het herstellen van vroegkinderlijk trauma op basis van Somatic Experiencing. 
 • Bewust Vrij Mindfulness & Therapie (2012 – heden) – Als eigenaar van Bewust Vrij begeleid ik trainingen en retraites in Mindfulness en Vipassana meditatie
 • Mahasi Sayadaw Stichting (2019 – heden) – Als bestuurslid van de Mahasi Sayadaw Stichting assisteer ik in de 10-daagse vipassana retraites volgens de Mahasi-methode
 • Het Verdwenen Zelf (2015 – heden) – Als zefstandig traumatherapeut ben ik aangesloten bij Het Verdwenen Zelf. Deze netwerkorganisatie van ongeveer 25 therapeuten door heel Nederland richt zich op hulp aan slachtoffers van emotionele en psychische mishandeling. Via gerichte informatie, een boek, therapie en workshops proberen we meer inzicht te geven in de gevolgen van narcistische mishandeling en er meer bekendheid aan te geven.
 • Mindfactory NLP Opleidingen (2003 – 2013) Oprichter en eigenaar van opleidings-instituut in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging van NLP (NVNLP) en de American Board of NLP (ABNLP).

Als je graag meer wilt lezen over mijn professionele kennis en ervaring en referenties, breng dan een bezoek aan mijn Linkedin profiel.


Mijn Boeddhistische ontwikkeling

De Dhamma (de instructies die de Boeddha gaf voor het bereiken van innerlijke bevrijding) leer je door de ervaring. Ik beoefen consequent mindfulness en vipassana-meditatie, zowel in de formele vorm als in het dagelijks leven. Daarnaast bestudeer ik de Dhamma doormiddel van de boeddhistische geschriften en door de dialoog met mijn leraren. Ook neem ik regelmatig deel aan korte en lange retraites in Europa en Zuidoost-Azië. Ik ben met vipassana meditatie begonnen in de lijn van Sayadaw U Ba Khin uit Birma volgens de methode van S.N. Goenka maar stapte na mijn bezoeken aan Thailand in 2011 0ver op de methode van Mahasi Sayadaw zoals overgedragen door Sayadaw U Pandita in Birma. Hier heb ik ondertussen drie “special retreats” van 60 dagen gevolgd. Ik had het voorrecht de laatste retraite van U Pandita bij te wonen, voor zijn overlijden op 16 April 2016. Ik beschouw hem nog steeds als mijn belangrijkste leraar van dit moment. Tijdens de laatste retraite die ik volgde in Birma in 2018/2019 werd ik onder andere begeleid door zijn opvolgers Sayadaw U Thuzana en Sayadaw U Nandasiddhi. Tegenwoordig volg ik ook retraites bij een andere leerling van Sayadaw U Pandita, Sayalay Daw Virañani

Ik beoefen dagelijks vipassana-meditatie. Ook neem in regelmatig deel aan retraites van 10-60 dagen in Europa en Zuidoost-Azië. Mijn laatste lange retraite van 60 dagen volgde ik in Birma. Je kunt hier mijn verslag lezen van mijn eerste retraite van 60 dagen, of hieronder een interview over de retraite bekijken.


Contact en aanmelden

Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor de wachtlijst.

Aanmelden en Wachttijden

 

Vanwege de grote drukte ben ik telefonisch niet goed bereikbaar. Graag voor vragen gebruik maken van het contactformulier hieronder.

   

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van je gegevens door deze website.

   

  Deze informatie wordt via een beveiligde omgeving verzonden.