Jerome Stoel

Mijn naam is Jerome Stoel en ik heb een praktijk in lichaamsgerichte trauma therapie, voor mensen die willen herstellen van vroegkinderlijke chronische traumatisering (cPTSS, hechtingstrauma en dissociatieve stoornissen, zoals DIS en AGDS).

Het is altijd mijn visie geweest dat vroegkinderlijke chronische traumatisering is op te lossen door het vanuit verschillende perspectieven te benaderen; psychologie, fysiologie en neurologie, relaties en spiritualiteit. Lichaam en geest zijn aan elkaar verbonden. Lichamelijke klachten kunnen voortkomen uit de geest en vise versa. Daarom werk ik met meerdere disciplines; zoals Somatic Experiencing, Trauma Sensitieve Mindfulness, Internal Family Systems, EMDR, Hechtingstheorie, etc.

Hiernaast begeleid ik stilte-retraites vanuit de vipassana traditie. Voor mensen met een trauma-achtergrond geef ik trauma sensitieve retraites, en trauma sensitieve mindfulness trainingen. Binnen dit kader stem ik af op wat je nodig hebt om, in de stilte, gereguleerd te kunnen blijven. Sleutelwoorden hierin zijn; mildheid en compassie, afstemming, veiligheid en transparantie.

In het werken met vroegkinderlijke chronische traumatisering geloof ik dat heling, naast de gebruikelijke therapeutische interventies, gebeurt in de relatie. Hier is het immers ook ontstaan, zeker bij vroegkinderlijk trauma. Ik deins er daarom niet voor terug om mij te verbinden met jouw lijden, maar daarin ook de stabiele factor blijf. Mijn Boeddhistische beoefening helpt mij hierin, omdat dit in de basis gaat over het lijden aankijken, en tegelijkertijd datgene doen wat goed is voor iedereen. Je kunt daarom een milde benadering van mij verwachten met een duidelijk kader, waarbinnen ik ook een moedige inzet van jou verwacht om je optimaal te ontwikkelen.


Supervisie

Ik volg supervisie bij de volgende bureau’s:

Vak-opleidingen

 • Trauma-Sensitive Mindfulness TrainingDeze training heb ik in 2022 gevolgd bij David Treleaven om mijn kennis en vaardigheden aan te scherpen die ik gebruik om mindfulness op een trauma sensitieve manier aan te bieden en te beoefenen.
 • Heart & Sexuality – Dit is een zeer effectieve vorm van zelfontwikkeling voor mij als traumatherapeut. In deze training is op een heldere, directe en zuivere manier ingegaan op seksualiteit en relaties. Aspecten die een rol spelen bij de vroege hechting worden meegenomen in de aanpak. Gezonde hechting is immers een basisvoorwaarde om je rondom het precaire thema van seksualiteit met de ander te kunnen verbinden. Dit is wat mij een basisvoorwaarde om goed en zuiver te kunnen werken met (vroegkinderlijk) seksueel trauma. Ik heb de basistraining van 24 dagen gevolgd bij Bodymindopleidingen van 2020 – 2022, aangevuld met intervisie groepen en leertherapie.
 • EMDR Practitioner (i.o.) – De EMDR basisopleiding volwassenen en adolescent is gericht op het verantwoordelijk kunnen uitvoeren van de protocollen bij PTSS gerelateerde klachten. EMDR (Eye Movement Desensitisation & Reprocessing) is één van de meest krachtige en effectieve psychotherapeutische methodieken voor behandeling van onder andere posttraumatische stressstoornis en angststoornissen. Ik heb de basisopleiding in 2022 gevolgd bij BivT en volg op dit moment een supervisietraject om mij hier verder in te bekwamen.
 • Master Psychotrauma VCT –  Opleiding in de behandeling van volwassenen met een voorgeschiedenis van Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering [VCT] en symptomen en klachten van Complexe Posttraumatische StressStoornis, Complexe Dissociatieve Stoornissen en van Hechtingsproblematiek. Deze opleiding leidt behandelaren op met de laatste kennis over en toepassingen voor deze problematiek zoals deze ook in de Top Referente Trauma Centra (TRTC) wordt gehanteerd. Ik heb deze opleiding bij het Centrum Late Effecten Vroegkinderlijke Traumatisering (CELEVT) gevolgd van 2020 – 2021.
 • Gecertificeerd Somatic Experiencing Practitioner – Deze 3-jarige opleiding in lichaamsgerichte traumabehandeling heb ik gevolgd bij Somatic Experiencing Nederland (tegenwoordig BodyMind Opleidingen) van 2016 – 2019.
 • HBO Psychosociale Basiskennis CPION – Deze wettelijk verplichte opleiding maakt het mogelijk dat mijn sessies (deels) vergoed worden via het aanvullende pakket van de meeste ziektekostenverzekeraars.
 • Gecertificeerd Mindfulness MBSR trainer (cat. 1) – In de periode van 2013 – 2017 heb ik de volledige mindfulness MBSR / MBCT trainersopleiding doorlopen bij het Centrum voor Mindfulness. Dit geeft mij een categorie 1 lidmaatschap bij de beroepsvereniging VMBN waardoor mijn trainingen worden vergoed door verzekeraars lees meer over vergoedingen.
 • Gecertificeerd Neurofeedback therapeut – Neurofeedback traint de hersenen om beter te functioneren waardoor klachten en symptomen verminderen en soms zelfs verdwijnen. Deze opleiding heb ik bij Neurotherapie Centrum Hilversum gevolgd van 2008 – 2010. Sinds het afronden van de opleiding pas ik het toe in mijn praktijk. Ik heb de eerste twee jaar in opdracht van UWV ziektewet gewerkt. De mensen die ik zag waren mensen in de met ernstige mentaal/emotionele problemen, zoals burn out, trauma, depressie, angst, etc. Toen UWV zijn budgetten veranderde en dit soort interventies schrapte ben ik met dezelfde doelgroepen blijven werken in mijn praktijk.
 • Internationaal gecertificeerd NLP trainer – NLP is een methode die leidt tot inzicht en verandering met meer persoonlijke effectiviteit, flexibele communicatie en veranderingen in denken en doen. In Nederland heb ik de opleiding bij Linn, bij Arcturus in België en in Engeland bij Performance Partnership. Na mijn certificering ben ik van 2003 – 2013 eigenaar geweest van Mindfactory, een instituut in NLP opleidingen. Hierin leidde ik gemiddeld 6 groepen per jaar op tot NLP practitioner, master practitioner en postmaster practitioner.
 • Transpersoonlijk Coach en Counseler – Deze tweejarig opleiding heb ik in België gevolgd bij Arcturus. Hierna heb ik twee jaar geassisteerd en daarna nog een kopjaar gevolgd. Dit is een zeer brede verdiepingsopleiding postmaster NLP waarin ontwikkelingspsychologie, Spiral Dynamics en NLP centraal staan.
 • PNEI (Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie) – PNEI is de medische wetenschap die relaties onderzoekt en verbanden legt tussen o.a. brein, zenuwstelsel, immuunsysteem en hormonen. Ik heb deze opleiding gevolgd in 2011 bij Cell Care en pas deze kennis toe in mijn praktijk, voornamelijk in combinatie met neurofeedback therapie.
 • En een groot scala aan workshops op het gebied van systemisch werk (familie-opstellingen), transactionele analyse, hypnotherapie, medische basiskennis, non-dualisme, lichaamswerk, tantra, etc.

Ervaring 

 • TransitieLAB (2022 – heden) – Het verzorgen van de 8-weekse trauma sensitieve mindfulness training voor trauma overlevers en professionals.
 • TraumaWijs (2021 – heden) – Onder TraumaWijs verzorgen wij trauma sensitieve retraites en trainingen voor survivors en professionals. 
 • Jerome Stoel Trauma Therapie & Mindfulness (2003 – heden) – Als traumatherapeut begeleid ik mensen in het herstellen van vroegkinderlijk trauma op basis van Somatic Experiencing. 
 • Bewust Vrij Mindfulness & Therapie (2012 – heden) – Als eigenaar van Bewust Vrij begeleid ik trainingen en retraites in Mindfulness en Vipassana meditatie. Ondertussen heb ik ongeveer 50 weekend vipassana retraites begeleid. Sinds april 2021 begeleid ik samen met Wietske Buruma de Trauma Sensitive Retreat.
 • Mahasi Sayadaw Stichting (2019 – heden) – Ik begeleid samen met Guus Went sinds 2016 onze jaarlijkse 10-daagse vipassana retraites volgens de Mahasi-methode. Ondertussen hebben wij 11 10-daagse retraites gegeven.
 • Het Verdwenen Zelf (2015 – heden) – Als zefstandig traumatherapeut ben ik aangesloten bij Het Verdwenen Zelf. Deze netwerkorganisatie van ongeveer 25 therapeuten door heel Nederland richt zich op hulp aan slachtoffers van emotionele en psychische mishandeling. Via gerichte informatie, een boek, therapie en workshops proberen we meer inzicht te geven in de gevolgen van narcistische mishandeling en er meer bekendheid aan te geven.
 • Mindfactory NLP Opleidingen (2003 – 2013) Oprichter en eigenaar van opleidings-instituut in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging van NLP (NVNLP) en de American Board of NLP (ABNLP).

Als je graag meer wilt lezen over mijn professionele kennis en ervaring en referenties, breng dan een bezoek aan mijn Linkedin profiel.


Mijn Boeddhistische ontwikkeling

De Dhamma (de instructies die de Boeddha gaf voor het bereiken van innerlijke bevrijding) leer je door de ervaring. Ik beoefen consequent mindfulness en vipassana-meditatie, zowel in de formele vorm als in het dagelijks leven. Daarnaast bestudeer ik de Dhamma doormiddel van de boeddhistische geschriften en door de dialoog met mijn leraren. Ook neem ik regelmatig deel aan korte en lange retraites in Europa en Zuidoost-Azië. Ik ben met vipassana meditatie begonnen in de lijn van Sayadaw U Ba Khin uit Birma volgens de methode van S.N. Goenka maar stapte na mijn bezoeken aan Thailand in 2011 0ver op de methode van Mahasi Sayadaw zoals overgedragen door Sayadaw U Pandita in Birma. Hier heb ik ondertussen drie “special retreats” van 60 dagen gevolgd. Ik had het voorrecht de laatste retraite van U Pandita bij te wonen, voor zijn overlijden op 16 April 2016. Ik beschouw hem nog steeds als mijn belangrijkste leraar van dit moment.

Boeddhistische opleidingen

 • Dhamma Verdiepingscursus – De DVC is een twee jaar durende cursus waarin de meditatie ervaring een theoretische onderbouwing krijgt. Docenten: Ank Schravendeel, Michael Terlouw, Joost van den Heuvel Rijnders, Frits Koster – 2022 – 2024.

Gevolgde retraites

 • 28-daagse Metta retraite onder leiding van Sayalay Daw Virañani & Ariya Baumann – Winter 2024
 • 10-daagse Mettã retraite onder leiding van Sayalay Daw Virañani & Ariya Baumann – Juni 2023
 • 28-daagse Metta retraite onder leiding van Sayalay Daw Virañani & Ariya Baumann – Winter 2023
 • 7-daagse Vipassana retraite onder leiding van Sayalay Daw Virañani & Riët Aarsse – April 2022
 • 14-daagse Metta retraite onder leiding van Sayalay Daw Virañani & Ariya Baumann – Februari 2022
 • 60-daagse Vipassana retraite bij Panditarama in Myanmar, begeleid door Sayadaw U Nandasiddhi, Sayadaw U Thuzana – Winter 2017/2018
 • 60-daagse Vipassana retraite bij Panditarama in Myanmar, onder leiding van Sayadaw U Pandita, begeleid door Sayadaw U Indaka – Winter 2015/2016
 • 5-daagse Vipassana retraite onder leiding van Guus Went – April 2015
 • 60-daagse Vipassana retraite bij Panditarama in Myanmar, onder leiding van Sayadaw U Pandita, begeleid door Sayadaw U Indaka – Winter 2013/2014
 • 5-daagse Vipassana retraite in Wat Khao Som Phot Lopburi Thailand – April 2012
 • 10-daagse Vipassana retraite bij onder leiding van S.N. Goenka – Augustus 2011
 • 10-daagse Vipassana retraite onder leiding van S.N. Goenka – Juli 2009

Hiernaast beoefen dagelijks vipassana- en Mettã-meditatie. Je kunt hier mijn verslag lezen van mijn eerste retraite van 60 dagen, of hieronder een interview over de retraite bekijken.


Contact en aanmelden

Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor de wachtlijst.

Aanmelden en Wachttijden

 

Vanwege de grote drukte ben ik telefonisch niet goed bereikbaar. Graag voor vragen gebruik maken van het contactformulier hieronder. Wegens omstandigheden is de praktijk tot 1 oktober 2023 gesloten en zullen mails hiervoor niet beantwoord worden.

   

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van je gegevens door deze website.

   

  Deze informatie wordt via een beveiligde omgeving verzonden.