Om gezamenlijk een cliënte te begeleiden.
Voor één van mijn cliënten zoeken wij een collega die met ons wil samenwerken in de (psychosociale) ondersteuning van de dagdagelijkse context. Wij hebben een team om haar heen georganiseerd maar door langdurige ziekte van één van de collega’s betekent dit dat er nu te weinig ondersteuning is.
Mijn vraag is dus, welke professional wil èn kan ons meehelpen in het zorgnetwerk om haar heen, zodat de dagelijkse zorg geborgd kan worden. Dit kan een psycholoog zijn, een ambulant begeleider, een psychosociaal therapeut, een vaktherapeut, etc.
Achtergrond
Gedurende haar leven heeft ze traumagerelateerde klachten ontwikkeld vanuit een extreem onveilige jeugd. Toen de hulpinstanties werden ingeschakeld is ze in de jeugdzorg terecht gekomen en daar nog verder getraumatiseerd. Helaas zijn de GGZ trajecten die hierop volgden niet helpend geweest maar hebben haar trauma’s eerder versterkt. Het gevolg, een gedesorganiseerde hechting met veel wantrouwen naar de reguliere hulpverlening.
Wat vragen wij?
Allereerst is het belangrijk dat je aantoonbare kennis en ervaring hebt in het werken met structurele dissociatie en gedesorganiseerde hechting. Een vereiste is dat je bij een beroepsvereniging bent aangesloten en daarmee voldoet aan de eisen van de WKKGZ.
Hiernaast is de mens achter de hulpverlener belangrijk. Na een lange reeks van teleurstellingen zijn we dus niet op zoek naar de ‘zoveelste hulpverlener’ maar iemand die zich van mens tot mens committeert.
Helaas zie ik vaak een opportunisme om mij heen, vooral bij beginnende collega’s en zorgverleningsorganisaties, waarin er te snel gezegd wordt dat ze deze problematiek wel aankunnen. Vaak is het vanuit winstbejag, iedere cliënte brengt weer geld in het laatje, of vanuit de naïviteit dat je dit met methode ‘zus en zo’ wel voor elkaar krijgt. Of hulpverleners die geloven dat je dit met (operante) conditionering (straffen en belonen) wel kunt oplossen.
Met vroegkinderlijke chronische traumatisering zijn de spelregels anders. Het gaat hier vooral niet over ‘niet willen’ of ‘lastig’ gedrag dat beteugeld moet worden. Het gaat hier over diep innerlijk lijden, waarin de traumatisering vaak op het niveau van de basale hechting zit, vaak diep ingegroefd in de neuronale paden.
Heling vindt dus ook alleen plaats op het niveau van de hechting. Het vraagt als begeleider (therapeut, etc) vaak het onmogelijke van je. Zeker binnen de strakke kaders waarbinnen de zorg is georganiseerd. En daarnaast vraagt het enorm veel moed en zelfregulatie, om je te verbinden en tegelijkertijd het enorme lijden te verdragen. Het is niet voor niets dat veel hulpverleners die met deze doelgroep werken afbranden.
Het gaat er hier dus om dat je in staat bent om ‘buiten de lijntjes te kleuren’ zonder te verdwalen in tegenoverdracht.
Wat bieden wij?
Wij geloven als team in transparante en ondersteunende communicatie, waarin er wederkerigheid en respect is. We hebben hierin door harde lessen al veel belangrijke stappen gemaakt. Je kunt namelijk zo alleen komen te staan wanneer je hierin verdwaalt, en figuurlijk gesproken kom je dan op een doodlopende weg terecht waar je niet zomaar meer uit komt. Meestal geeft dit een enorme ellende en (her)traumatisering voor de ander (en voor jezelf).
Daarom bieden wij ook een plek waarin we elkaar als mens zien met al onze kwaliteiten en beperkingen, waarin we fouten mogen maken èn kunnen groeien.
En, mocht de samenwerking bevallen dan staan we open om dit verder uit te breiden, ook voor andere cliënten.
Begeleiden van traumadragers
Dina de Ruijter schreef vanuit haar rol als maatje van traumadragers afgelopen week een prachtige post die mooi aansluit in wat er nodig is in wat wij verwachten.
Met haar toestemming neem ik de criteria over die ze uiteengezet heeft:
- Het bijstaan van een traumadrager is niet moeilijk als je dit goed aanpakt en je intenties zuiver zijn. Ze hebben je liefde en steun nodig. Een dagelijks berichtje of belletje kan hun dag dragelijk en positief maken. Vind je dit veel moeite? Begin er dan niet aan.
- Je hoeft niet alles wat een traumadrager doet te tolereren. Wees je ervan bewust dat traumadragers gedrag kunnen tonen dat voortkomt uit hun trauma. Wijs ze er op en leer ze iets anders. Heb hier geduld mee en wijs het gedrag niet af. Dan bestaat er kans op hertraumatisering.
- Je mag tijd nemen voor jezelf, maar zie punt 1. Hoeveel tijd kost een berichtje of het sturen van een kaartje je dagelijks? Vind je dit te veel? Begin er dan niet aan. Halverwege afhaken zorgt voor verlies van vooruitgang in het helingsproces en hertraumatisering.
- De traumadrager blijft verantwoordelijk voor het helingsproces, maar jij kunt als ondersteuner niet zomaar je handen er vanaf trekken als dit je even beter uitkomt.
- Er zijn veel traumadragers die goed in staat zijn om gelijkwaardige en volwaardige relaties op te bouwen. Behandel ze dan ook niet als lastig of patiënt/cliënt. Zie de mens die het trauma draagt.
- Traumadragers in een helingsproces hebben behoefte aan rust en regelmaat. Verzwaar het proces van heling niet door niet-consistent en niet-consequent handelen. Dit zorgt voor hertraumatisering. Ze moeten op je kunnen vertrouwen in het warrige en onvoorspelbare helingsproces. Laat jij ze in twijfel? Dan kun je ze in gevaarlijke of pijnlijke situaties brengen.
- Tijdens feestdagen of vakanties even geen zin in trauma? Je kunt geen afstand nemen van het trauma zonder afstand te nemen van het mens die het trauma draagt. Wees voorzichtig. Feestdagen/vakanties zijn voor veel traumadragers loeizwaar en eenzaam. Ook als ze jou willen laten geloven van niet.
En een aanvulling van mij:
Natuurlijk kan je nooit 24/7 beschikbaar zijn, niemand kan dat. Ben je afwezig, ben je dan in staat om hier transparant in te communiceren en samen oplossingen te vinden? Dan krijgt de traumadrager een ervaring in hoe het ook kan en kan dan epistemisch vertrouwen opbouwen.
Waarden-gedreven
Wij werken vanuit waarden en onze sleutelwoorden zijn:
- Vertrouwen
- Transparantie en eerlijkheid
- Onvoorwaardelijkheid en wederkerigheid
- Veerkracht
- Liefdevolle vriendelijkheid en mededogen
- Commitment en verantwoordelijkheid
Neem voor meer informatie contact met mij op.
Regio: Zwolle en omgeving
Delen wordt gewaardeerd!
Comments are closed.