Hulp bij ontwikkelingstrauma

jeugd-trauma

Toen we opgroeiden als kind was onze opvoeding bepalend voor de coping-vaardigheden die we nu hebben als volwassene. We hebben als kind geleerd hoe we moesten overleven in de wereld door wat onze ouders expliciet maar impliciet hebben geleerd. Als we als kind zijn opgegroeid in een disfunctioneel of gezin, regelmatig werden gepest op school of op een andere manier emotioneel misbruik of verwaarlozing hebben moeten ondergaan, is de kans groot dat we te kampen hebben met de gevolgen van ontwikkelingstrauma. Dit kun je ook wel jeugdtrauma noemen, of een moeilijke jeugd, complex trauma, of emotioneel trauma. Tegenwoordig wordt steeds meer de term vroegkinderlijk trauma gebruikt.


Symptomen van ontwikkelingstrauma

Wanneer je hieronder lijdt herken je bijna zeker één of meerdere onderstaande symptomen.

  1. Je stelt vragen terwijl je eigenlijk het antwoord al weet – Doordat je vaak werd bekritiseerd leerde je niet meer te vertrouwen op je eigen beoordelingsvermogen. De onderliggende angst om gecorrigeerd te worden laat je twijfelen aan alles, zelf aan dingen die vanzelfsprekend zijn.
  2. Jezelf constant verontschuldigen – Kinderen die zijn misbruikt voelen zich vaak niet in staat om iets goed te doen. Ook al doen ze iets foutloos, ze verontschuldigen zich toch.
  3. Altijd ergens iets achter zoeken – Als je in de chaos van emotioneel misbruik hebt moeten overleven, is vertrouwen geven en krijgen niet vanzelfsprekend. In plaats daarvan heb je geleerd op je hoede te zijn. Er kan immers steeds iets ergs gebeuren.
  4. Je lijkt sterk, soms op het botte af, maar eigenlijk ben je heel gevoelig – Tijdens een moeilijke jeugd heb je geleerd een muur om je heen te bouwen om te kunnen overleven. Dit is een overlevingsstrategie als je op jonge leeftijd veel extreme emoties heb moeten ervaren. Het heeft je kwetsbaar gemaakt voor je eigen emoties en die van anderen.
  5. Je kunt geen besluiten nemen – Het is moeilijker om beslissingen te nemen als je tijdens je jeugd de boodschap hebt gekregen dat je niet goed genoeg was. Wat je ook deed, het was verkeerd.
  6. Je kunt een bijna obsessieve zelf-discipline hebben – Om jezelf te beschermen tegen een ​​opvoeder die je voortdurend bekritiseerde, kan het zijn dat je perfectionisme hebt ontwikkeld.Veel slachtoffers van mishandeling hebben geleerd veel te veel te doen om anderen maar te pleasen.
  7. Je kunt gevoelig zijn voor harde geluiden – Als je met angst bent opgegroeid, heb je geschreeuw en andere harde geluiden met misbruik verbonden.
  8. Slachtoffers van emotioneel misbruik kunnen introvert zijn – Veel slachtoffers van misbruik zijn bang voor contact met mensen en houden vaak het liefst afstand.
  9. Je hebt een defensieve natuur – Door het misbruik ervaar je mensen vaak als negatief, bedreigend of beledigend.
  10. Je ervaart problemen met hechting – Het kan zijn dat je bang bent dat anderen je verlaten of je in de steek laten, omdat dit in je jeugd vaak is gebeurd.
  11. Problemen met oogcontact – Wanneer je met iemand in gesprek bent, kun je zo angstig worden dat je geen oogcontact meer kunt maken met de persoon met wie je in gesprek bent.
  12. Weglopen of vermijden van conflicten – In plaats van een conflict aan te gaan, voelt het makkelijker om gewoon de situatie geheel uit de weg te gaan of, soms letterlijk, eruit weg te vluchten.
  13. Jezelf constant veroordelen – Doordat je werd mishandeld, ga je vaak gebukt onder het effect van de constante veroordeling. Dit is geïnternaliseerd en zo ben je jezelf voortdurend aan het veroordelen.
  14. Problemen hebben met de nabijheid van anderen – Als je bent mishandeld, is het niet vanzelfsprekend dat je mensen aardig vindt. Daardoor kun je de (emotionele) nabijheid van anderen niet zomaar verdragen.
  15. Je bent stil en timide – Het kan zijn dat je denkt dat je geen stem mag hebben doordat je werd gekleineerd.
  16. Je kunt geen compliment ontvangen – Wanneer iemand je vertelt hoe goed je bent, kan je automatisch twijfelen aan deze woorden, omdat je jezelf niet zo kunt zien.
  17. Je hebt weinig zelfvertrouwen – Dit heeft zich niet kunnen ontwikkelen omdat je als minderwaardig werd bestempeld.
  18. Je voelt je niet capabel of je voelt zelfs dat je niet het recht hebt om iets te doen – Het maakt niet uit wat je doet, je twijfelt eraan dat je het kunt omdat je altijd een andere boodschap hebt gekregen.
  19. Je bent altijd nerveus – Je maakt je overal zorgen om en dit maakt je zenuwachtig. Zelfs de geringste vorm van tegenslag kan je overweldigen.
  20. Je hebt een onderdrukte boosheid – Onder dit alles zit vaak een enorme boosheid. Je hele leven kon je je niet verweren tegen de mensen die je misbruikten, dit heeft een sterk onderdrukte woede opgeleverd die je niet op een functionele manier hebt kunnen uiten.
  21. Zelf-destructief gedrag – Veel slachtoffers van mishandeling in de jeugd mishandelen of verwaarlozen zichzelf. Het voelt voor hen alsof ze niet beter verdienen, en vaak nemen ze dit gedrag mee hun volwassen leven in.
  22. Constante stemmingswisselingen – opgroeien in een disfunctionele omgeving kan ervoor zorgen dat je regelmatig gebukt gaat onder een overvloed aan emoties die volstrekt willekeurige op lijken te komen. Dit kan het gevolg zijn dat de mishandelde persoon gewend is geraakt aan een aantal emoties en ontberingen. Het kan ook een overlevingsstrategie zijn.
  23. Functioneren op de automatische piloot – Je kunt soms hele gesprekken of gebeurtenissen “overslaan”, omdat je er niet echt was. Het is niet omdat je er niet wilde zijn, je dissocieerde gewoon van de situatie. Ook dit is een overlevingsrespons.
  24. Problemen om je te committeren – Het committeren aan mensen is moeilijker als je emotioneel getraumatiseerd bent. Je kunt anderen wellicht niet genoeg vertrouwen om met ze om te gaan.
  25. Je bent gevoelig voor verslaving – Volgens wetenschappers en psychologen, zijn slachtoffers van emotioneel misbruik vaak vatbaar voor verslavingen als manier om de emotionele pijn niet te voelen. Dit kan harddrugs zijn, alcohol, stelen, gokken, eten, etc. Het is een vorm van zelf-medicatie.
  26. Je bent nederig – Ondanks dat, als je iets goeds in je leven hebt, weet je het te waarderen. En je bent tot op zekere hoogte nederig geworden door jouw verleden. Niet dat het goed was, maar het heeft je niet veranderd in een slecht persoon. In plaats daarvan ben je sterker geworden, dankbaar en een overlever.

Herken je jezelf in één of meerdere punten? Er is iets aan te doen. Door gericht een helingsproces in te zetten op de oude trauma’s, kun je jezelf hiervan bevrijden. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Aanmelden of contact opnemen

Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor de wachtlijst.

Aanmelden en Wachttijden

Vanwege de grote drukte ben ik telefonisch niet goed bereikbaar. Graag voor vragen gebruik maken van het contactformulier hieronder.

     

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van je gegevens door deze website.

     

    Deze informatie wordt via een beveiligde omgeving verzonden.