Trauma Sensitive Retreat

Drie dagen stilte voor trauma survivors

Wanneer je te maken hebt met een vorm van psychologisch trauma (shocktrauma, jeugdtrauma complex-trauma, ontwikkelingstrauma, of een dissociatieve stoornis) kan een intensieve vipassana / mindfulness retraite zwaar zijn en soms zelfs te zwaar.

Het is niet voor niets dat de Birmese leraar Sayadaw U Pandita stelde:

In het algemeen is meditatie voor mensen met een normale en stabiele geest. Als iemand echter mentaal niet in vorm is om intensief te mediteren, in het bijzonder om zich te conformeren aan de strikte discipline, dan kan die persoon niet worden toegelaten.

Om mensen met een traumatisch verleden toch de kans te geven om de helende kracht van vipassana / mindfulness meditatie te ervaren, organiseer ik de driedaagse Trauma Sensitive Retreat. 

Vipassana / mindfulness retraite voor mensen met een traumatisch verleden

De toegepaste methode is hetzelfde als die we in onze 10-daagse vipassana retraite hanteren, alleen zijn er een paar aanpassingen gemaakt in de opbouw en is er ruimte voor meer persoonlijker begeleiding.

Wij maken hierbij gebruik van de principes van Somatic Experiencing™ van Peter Levine, dit is een lichaamsgerichte trauma therapie die werkt op het integreren van traumatische ervaringen die opgeslagen zijn in het zenuwstelsel. Somatic Experiencing gaat goed samen met vipassana meditatie omdat veel van de uitgangspunten gelijk zijn. Lees hier meer over Somatic Experiencing

Daarnaast besteden we meer aandacht aan lichaamsoefeningen speciaal voor mensen met trauma.


Persoonlijke begeleiding en beoefening

Tijdens de retraite is de begeleiding intensief. We bouwen de vaardigheden in het beoefenen van vipassana meditatie door de dagen heen op. Parallel hieraan word je meegenomen in de fundamenten van de Boeddhistische psychologie en oefeningen om zelfregulatie te ontwikkelen. We bouwen dit in kleine stapjes op zodat je (getraumatiseerde) systeem het bij kan benen. Optioneel bestaat de mogelijkheid om een persoonlijke sessie te nemen om de ervaringen in de stilte te kunnen integreren. Vanwege de beperkte tijd zijn het aantal plekken hiervoor beperkt.

Je leert in ieder geval vaardigheden om emoties en het lichaam te reguleren en creëert daarmee een grotere innerlijke stabiliteit. Daarnaast leidt de beoefening van vipassana meditatie tot inzicht (intuïtieve wijsheid), en dit versterkt de vaardigheden om te reguleren weer.

Vorm

Deze vipassana / mindfulness retraite van drie dagen vindt plaats in stilte.

Zoals gebruikelijk in retraites committeren we ons aan de vijf ethische voornemens (niet doden, niet stelen, geen seksuele handelingen, niet liegen, geen bedwelmende middelen). Je zult merken dat dit erg ondersteunend zal werken. Gedurende de retraite heb je geen contact met de buitenwereld, met je groepsgenoten of andere afleidende factoren.

Je hebt alleen contact met de begeleider(s). Dit is essentieel om je door de retraite heen te loodsen.


Programma

Op de aankomstdag ben je tussen 09.00u en 10.00u van harte welkom. Je hebt dan tijd om je te installeren in je kamer en te landen. Om 10.00u starten we met een kennismaken, een algemene inleiding en begint de stilte. Tussen 12.00u en 14.00u hebben we de lunchpauze met een warme maaltijd. Om 14.00u gaat het meditatief programma in. Tussen 17.00u en 19.00u is er een (lichte) maaltijd en hierna is er een vrij programma in stilte. Het is hier eventueel mogelijk om een sessie te boeken (tegen meerprijs).

De volgende dag is het ontbijt tussen 07.00u en 09.00u waarna het meditatief programma start. Hierna ziet het programma er hetzelfde uit als de vorige dag. We staan 24 uur per dag voor je klaar mocht dit nodig zijn.

De derde ochtend ziet er tot en met de lunch hetzelfde uit als de dag ervoor. Na de lunch zal de middag in het teken staan van verbreken van de stilte, integratie en de overgang maken naar het dagelijks leven. Om ongeveer 16.00u zullen we afronden en weer naar huis vertrekken .

Dagschema


Voor wie?

Deze retraite is speciaal voor mensen met een traumatisch verleden maar ook voor mensen die behoefte hebben aan een stilteretraite maar het nog spannend vinden. We vragen vooral enthousiasme en welwillendheid van je. Het is belangrijk dat je in staat bent in een groep in stilte aanwezig te zijn. Je bent bereid met grote vastberadenheid aaneengesloten te oefenen. Als je besluit mee te doen ga je voor de volle drie dagen. Dit kan zwaar en confronterend zijn, maar de beloning is groot. Mensen die zo hebben geoefend plukken hebben er ontzettend veel baat bij gehad. Het kan je leven transformeren.

Vooraf hebben we een kennismaking / intake. Hierin zullen we samen onderzoeken wat jouw intentie is voor deze retraite. Eventueel spreken we nog één of meer persoonlijke sessies af voordag de retraite begint (tegen mijn geldende tarief). Indien nodig zal dit in samenspraak gaan met een behandelaar / psycholoog / psychiater.

Praktische gegevens

Data 2021:

  • 2 t/m 4 april
  • 21 t/m 23 mei
  • 17 t/m 19 september
  • 15 t/m 17 oktober
  • 19 t/m 21 november

Tijden

  • Vrijdag 10.00u t/m zondag 16.00u

Locatie

Begeleiding

  • Deze retraite staat onder leiding van Jerome Stoel. Jerome beoefent vipassana meditatie sinds 2007 en volgt sinds 2013 regelmatig retraites van een paar maanden in de bakermat van de Mahasi-methode: Bij Panditarama onder wijlen Sayadaw U Pandita in Myanmar (Birma). Jerome is ook opgeleid als Somatic Experiencing Practitioner trauma therapeut en hij volgt ook de verdiepende opleiding tot vroeg kinderlijk trauma specialist bij het Centrum voor Late Effecten Vroegkinderlijk Trauma (CELEVT). 

Maximum aantal deelnemers

  • 12 personen

Kostprijs 2021

  • Eénpersoonskamer: € 540,-
  • Tweepersoonskamer: € 500,- (deze kamers op dit moment niet te boeken vanwege de COVID-19 beperkingen).

Aanmelden

Aanmelden binnenkort mogelijk. 


Meer informatie of een optie nemen?

Je kunt een optieaanvraag doen via deze link. Ik laat je weten of dit mogelijk is. Tot vijf weken voor de startdatum is een optie van maximaal twee weken mogelijk, van vijf weken tot twee weken voor de startdatum is een optie van maximaal een week mogelijk.

Neem voor meer vrijblijvende informatie contact op via onderstaand formulier.

Wil je jouw email-adres goed controleren? Als dit niet klopt kan ik niet antwoorden.

 

Scroll Up