Hulp na emotionele en psychologische mishandeling

Als je bent opgegroeid in een gezin waarin emotioneel en psychologisch misbruik speelde, kan het voelen alsof de poten onder je eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn verdwenen of zelf niet zijn ontwikkeld. Het kan zijn dat je je hebt leren schikken naar de grillen van je ouders of andere mensen die een belangrijke rol speelden in je jeugd (docent(e), sportcoach, etc). Meestal zet dit mechanisme zich door in je volwassen leven, ook al weet je dat je jezelf vreselijk tekort doet. Je twijfelt voortdurend aan jezelf en bent niet goed in staat keuzes te maken die goed voor je zijn. Het kan soms zo ver gaan dat je degenen die dit deden ten koste van jezelf beschermt (het zogenaamde Stockholm syndroom).


Voor wie?

Ik heb mij gespecialiseerd in het begeleiden van herstel van emotionele of psychologische mishandeling.

Je herkent jezelf in één of meerdere situaties

 • Je hebt in te maken gehad met emotionele, psychische of fysieke mishandeling en/of seksueel misbruik door één van je, of beide ouders, broer, zus of een ander familielid of opvoeder (voogd, stiefouder, etc.). Zie ook de symptomen van emotionele mishandeling of verwaarlozing in de jeugd.
 • Je hebt een ex-partner, collega, werkgever, zakenpartner, (spiritueel) leraar, waarbij je dit misbruik hebt ervaren en waar je de schade nog steeds van ondervindt.

Ik ben als therapeut betrokken bij Het Verdwenen Zelf van Iris Koops. Op de website van het Verdwenen Zelf vind je ontzettend veel informatie over emotionele en psychologische mishandeling en herstel. (https://verdwenenzelf.org/)


Wat kan ik voor je betekenen?

Ik kan hulp bieden op de volgende gebieden:

 • Lichaamsgerichte trauma therapie voor het herstellen van de emotionele beschadiging (trauma) die je hebt opgelopen in het emotioneel en psychologisch misbruik.
 • Herstellen van vertrouwen in jezelf en anderen, jezelf weer voelen en leren putten uit je innerlijke kracht.

Wat kan ik niet voor je betekenen?

De laatste jaren is de term narcistische mishandeling vervuild geraakt, zeker in scheidingszaken. Het valt mij op dat het te pas en te onpas wordt gebruikt voor moeilijkheden die men in een relatie kan ervaren. Vaak vervaagd de scheidingslijn tussen narcistische kenmerken en een narcistische persoonlijkheidsstoornis waardoor het niet duidelijk is wat er precies (heeft ge)speelt in de dynamiek. Ik gebruik daarom als startpunt in een traject de feitelijke gebeurtenissen die teruggebracht kunnen worden naar emotioneel en psychologisch misbruik. Wanneer we te vroeg gaan diagnostiseren, wat meestal zelfs onmogelijk is, stigmatiseren we. We zetten ons vast in een bepaalde rolverdeling en beginnen dan met een achterstand in het therapieproces. Het ontneemt ons namelijk de mogelijkheid om heel objectief naar de dynamiek te kijken die in de relatie is ontstaan.

 • Ik werk daarom niet met mensen die in een ‘narcistische relatie’ zitten waarin het misbruik nog steeds door gaat.
 • Ik geef géén praktische begeleiding meer in het omgaan met instanties wanneer het misbruik nog steeds doorgaat. Als je hier een hulpvraag in hebt verzoek ik je om contact op te nemen met Het Verdwenen Zelf en de lijst met coaches en therapeuten op te vragen. Je kunt daar iemand zoeken die hierin is gespecialiseerd.
 • Ik doe niet aan ‘coaching’ in het leren omgaan met een ‘narcist’.
 • Ik kan niet ingaan op vraagstukken die gaan over het zoeken van hulp voor anderen. Bijvoorbeeld: “Mijn kind zit in een relatie met een narcist”, “Mijn vriendin is in handen gevallen van een narcist”, etc.
 • Ik voer géén gratis ‘adviesgesprekken’. Wil je geholpen worden, meld je dan aan voor de wachtlijst.
 • Als je op zoek bent naar een coach of therapeut in een andere regio kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met Het Verdwenen Zelf en de lijst met coaches en therapeuten opvragen.
 • Ik verstrek geen namen van advocaten.

Tarieven en vergoedingen

Mijn therapie sessies worden op dit moment vergoed door de ziektekostenverzekeraars in het aanvullende pakket.

Klik hier voor een overzicht van mijn tarieven.

Voor al mijn diensten gelden de algemene voorwaarden.

Bij verhindering graag minimaal 48 uur van tevoren telefonisch afmelden. Bij later of niet afmelden worden de kosten in rekening gebracht.


Aanmelden of contact opnemen

Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor de wachtlijst.

Aanmelden en Wachttijden

Vanwege de grote drukte ben ik telefonisch niet goed bereikbaar. Graag voor vragen gebruik maken van het contactformulier hieronder.

   

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van je gegevens door deze website.

   

  Deze informatie wordt via een beveiligde omgeving verzonden.