Hulp bij en na Narcistische mishandeling

Als je samenleeft of werkt met iemand met narcisme, beter gezegd; een narcistische persoonlijkheid stoornis (NPS), al dan niet in combinatie met een psychopathische stoornis of een antisociale persoonlijkheidsstoornis, kan het voelen alsof de poten onder je eigenwaarde en zelfvertrouwen verdwijnen. Het kan zijn dat je je alleen nog maar kunt schikken naar de grillen van deze persoon, ook al weet je dat je jezelf vreselijk tekort doet. Je twijfelt voortdurend aan jezelf en bent niet meer in staat keuzes te maken die goed zijn voor de situatie. Het kan soms zo ver gaan dat je deze narcist ten koste van jezelf (en je kinderen) beschermt (het zogenaamde Stockholm syndroom).

Iemand met NPS krijgt het voor elkaar om in korte tijd (soms in een paar gesprekken) zijn/haar “slachtoffers” zo te manipuleren dat deze bovengenoemde effecten al beginnen te spelen. Maar het kan ook voorkomen dat het jaren “goed” gaat en opeens het tij keert. Of het sluipt er beetje bij beetje in. In ieder geval is het zo dat je intuïtief eigenlijk allang weet dat er iets niet klopt. Als je dit herkent is de kans groot dat je met narcisme te maken hebt, of hebt gehad. Gebukt gaan onder narcistische mishandeling, door samen te leven of te werken met een narcist kan zelfs leiden tot Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) of tot het nog niet goed begrepen Narcissistic Victim Syndrome (narcistisch slachtoffer syndroom).


Voor wie?

Ik heb mij gespecialiseerd in het begeleiden van herstel van narcistische mishandeling.

Je herkent jezelf in één of meerdere situaties

 • Je hebt in je jeugd te maken gehad, of hebt nog steeds te maken met narcistisch misbruik, emotionele, psychische of fysieke mishandeling en/of seksueel misbruik door één van je, of beide ouders, broer, zus of een ander familielid of opvoeder (voogd, stiefouder, etc.). Zie ook de symptomen van emotionele mishandeling of verwaarlozing in de jeugd.
 • Je hebt in je relatie te maken gehad met narcistisch misbruik; een partner die je emotioneel, psychisch of fysiek heeft mishandelt (al dan niet ten koste van je kinderen).
 • Je hebt een collega, werkgever, zakenpartner, (spiritueel) leraar, waarbij je narcistisch misbruik hebt ervaren en waar je de schade nog steeds van ondervindt.

Ik ben als therapeut betrokken bij Het Verdwenen Zelf van Iris Koops. Op de website van het Verdwenen Zelf vind je ontzettend veel informatie over narcistische mishandeling en herstel. (https://verdwenenzelf.org/)


Wat kan ik voor je betekenen?

Ik kan hulp bieden op de volgende gebieden:

 • Lichaamsgerichte trauma therapie voor het herstellen van de emotionele beschadiging (trauma) die je hebt opgelopen in het narcistisch misbruik.
 • Herstellen van zelfvertrouwen, jezelf weer voelen en leren putten uit je innerlijke kracht.

Wat kan ik niet voor je betekenen?

 • Ik werk niet met mensen die nog in een narcistische relatie zitten waarin het misbruik nog steeds door gaat.
 • Ik geef géén praktische begeleiding meer in het omgaan met instanties wanneer het misbruik nog steeds doorgaat. Als je hier een hulpvraag in hebt verzoek ik je om contact op te nemen met Het Verdwenen Zelf en de lijst met coaches en therapeuten op te vragen. Je kun t dan iemand zoeken die hierin is gespecialiseerd.
 • Ik doe niet meer aan ‘coaching’ in het leren omgaan met een ‘narcist’.
 • Ik kan niet ingaan op vraagstukken die gaan over het zoeken van hulp voor anderen. Bijvoorbeeld: “Mijn kind zit in een relatie met een narcist”, “Mijn vriendin is in handen gevallen van een narcist”, etc.
 • Ik voer géén gratis ‘adviesgesprekken’. Wil je geholpen worden, meld je dan aan voor de wachtlijst.
 • Als je op zoek bent naar een coach of therapeut in een andere regio kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met Het Verdwenen Zelf en de lijst met coaches en therapeuten opvragen.
 • Ik verstrek geen namen van advocaten aan derden.

Waarom narcisme zo ongrijpbaar is

Herstellen van narcistische mishandeling
Het werkboek van Iris Koops – Herstellen van Narcistische mishandeling

Iemand met NPS (verder te noemen “narcist”) heeft heel weinig zelfgevoel. In het kort komt het erop neer dat de narcist van binnen een chronische leegte ervaart die in stand wordt gehouden door een extreme zelfafwijzing. Hij/zij kan zichzelf alleen voelen door de (emotionele) aanwezigheid van anderen. Daarom voelt een narcist voor je als een parasiet, hij/zij trekt je emotioneel en energetisch leeg. Dit is de kern van narcistisch misbruik.

Een narcist houdt zichzelf omhoog door een geconstrueerd vals zelf, een imago. Anderen worden gebruikt om dit imago omhoog te houden ten koste van alles. Dit imago is vaak zo geraffineerd dat het bijna onmogelijk is om het te herkennen. Narcisten zijn uitstekende acteurs, dat moet ook, want hun leven hangt er vanaf. Je kunt narcisme alleen herkennen door de snelheid en de geraffineerdheid waarmee ze hun maskers kunnen verwisselen. Helaas zijn ze meesters in manipulatie en suggestief taalgebruik, waardoor je zonder dat je het weet in een trance terecht komt.

Lees hier verder over in het Werkboek Herstellen van Narcistische Mishandeling van Iris Koops. Dit boek is te bestellen via haar website.

Een voorbeeld:

Stel dat die ander iets heel kwetsends zegt. Je reactie zal terecht geschokt zijn, dus je protesteert tegen die opmerking. Die ander begrijpt niet waar je zoveel “drukte” om maakt. Hij/zij kijkt gekweld en begint met een verdrietige toon te praten: je hebt hem/haar erg gekwetst. De rollen worden dus omgedraaid: jij gaat ineens over zijn/haar grenzen, jij houdt geen rekening met hem/haar. Terwijl diegene juist iets heel gemeens zei. Je raakt verward, je bent hierin niet de enige. Door hoe die ander zich opstelt, door hoe hij/zij kijkt, door wat er dan wordt gezegd gaat de meest stabiele persoon twijfelen aan zichzelf. “Hij/zij zei toch net iets heel grofs. Of toch niet?” Ja, dat deed hij/zij inderdaad, maar hij/zij ervaart het niet als zodanig en vond de opmerking zelfs geoorloofd.

Misschien komen dit soort situaties vaak voor, maar nooit kun je er je vinger opleggen wat er nu gaande is. Je hebt eigenlijk geen houvast. Je probeert dit houvast in jezelf te vinden; dit heb je altijd gedaan. Maar daar zit nu net het hele probleem met narcistisch misbruik. Waar ben je? Hoe gaat het met je? Je weet het niet. Je lijkt wel verdwenen te zijn en zonder je Zelf kun je al helemaal niet meer zien wat er gebeurt.

Zie verder: https://verdwenenzelf.org/


Locatie

Trauma-therapie geef ik in mijn praktijk in Harderwijk: Hierdenseweg 17, 3841 GV Harderwijk. Klik hier voor de routebeschrijving (alleen op afspraak).


Tarieven en vergoedingen

Mijn therapie sessies worden op dit moment vergoed door de ziektekostenverzekeraars in het aanvullende pakket. Daarnaast zijn mijn tarieven inkomensafhankelijk.

Klik hier voor een overzicht van mijn tarieven.

Voor al mijn diensten gelden de algemene voorwaarden.

Bij verhindering graag minimaal één werkdag van tevoren telefonisch afmelden. Bij later of niet afmelden worden de kosten in rekening gebracht.


Aanmelden of contact opnemen

Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor de wachtlijst.

Aanmelden en Wachttijden

Vanwege de grote drukte ben ik telefonisch niet goed bereikbaar. Graag voor vragen gebruik maken van het contactformulier hieronder.

   

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

   

  Deze informatie wordt via een beveiligde omgeving verzonden.